Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Kas 09, 2017

"Görev Köpekleri ve Adli Koku” panelinde bilimsel verilerle yürütülen adli bilimlerdeki gelişmelerin hukuka yansımaları tartışıldı

Hukuk Fakültemizin düzenlediği “Görev Köpekleri ve Adli Koku” panelinde uzmanlar görev köpeklerinin kullanımında bilimsel verilere uyulması, özellikle bilimsel şüpheye dayalı işlemler yapılmaması ve standarda uygun adli bilimler uygulamalarına önem verilmesi gerekliliğinin altı çizildi.
 
Hukuk Fakültemizin Adli Bilimciler Derneği (ADBİD) ile işbirliği çerçevesinde düzenlediği panelin moderatörlüğünü Hukuk Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Dr. h.c Yener Ünver yaptı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İ. Hamit Hancı, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Didem Kozacıve ADBİD Genel Sekreteri Av. Devrim Karakülah panele konuşmacı olarak katıldı. Uzmanlar panelde adli koku alanında yaşanan son bilimsel gelişmeleri ve karşılaştırmalı hukuk alanındaki pratiği de paylaştı.

Konuşmasında köpeklerin koku izi sürerek arama yapma, kokuların binlercesini yıllarca karıştırmadan hafızalarında kopyalayarak muhafaza etme ve gerektiğinde kullanma, eğiticileri ile iletişim kurarak suçla mücadele ve olayların aydınlatılması konusunda davranışlarıyla adli görevlilere yardım etme yetenekleri sayesinde insan, bitki, hayvan ve eşya kokusunun izini sürerek pek çok olayın aydınlatılabileceğini belirten Prof. Dr. Dr. h.c Yener Ünver Türkiye’deki görev köpeklerinin 12 alanda Avrupa ülkeleriyle aynı standartlarda eğitim aldığını, şu anda su altında görev köpeklerinde koku izi sürülmesine ilişkin çalışmaların da devam ettiğini söyledi.

Panelin Hukuk Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerimiz için önemini vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. Esra Gençtürk ise üniversitemizin, tüm bölümlerinde olduğu gibi, Hukuk Lisans Programı öğrencilerimizin de toplumsal ve küresel dinamiklerin oluşturduğu yeni ihtiyaçlara ve birden fazla disiplini ilgilendiren sorunlara uygun çözümler geliştirebilmesini hedeflediğini; disiplinler arası çalışmanın güzel bir örneğini oluşturan bu panelin, öğrencilerimizin ilgi alanlarını belirlemesi konusunda da verimli bir etkinlik olduğunu belirtti.